Bake your cake & eat it too...gâte toi
- Danielle Cardinal
- Mar 7
- 3 min read
Finding the intersection between feeding my body and feeding my soul has led to quite the beetdown. Pun folks...it's a pun! We are loving our Ottawa Farm Fresh weekly pick up and beets are hands down a must for pick up. Even our dog Raven chows happily on the nubs and beet trimmings. Of course we were all a little startled at first when our pee was red or pink but we don't startle so easy anymore. We just remember that our beet intake has increased. After drawing near to almost boredom of beet salad, I remembered a vegan friend talking about beets being amazing for brownies. What? Are we talking about the same kind of brownies? The chocolatey treat that is sometimes enhanced with another green leafy hallucinogen?
Et oui! Les bettraves ou 'Bets' comme ma mère les surnomme, sont tellement sucrées qu'elles peuvent facilement se glisser dans une recette presque inaperçue. Bof j'avais le goût d'un bon dessert pi j'ai réussit à aussi manger une portion de légumes en le faisant. Trop drôle la réaction des gens quand tu parles de bets dans un gâteau ou 'brownie' dans mon cas. Le monde pense principalement aux bets au vinaigre ou genre dans une salade mais je suis passé de ce camp là au camp 'mettez en'! Écoute mon blog n'est pas juste pour parler des sacrés belles bets mais aussi du passe temps de cuisinner. Je passe plus de temps dans ma petite cuisine et j'avoue que les belles choses que je fabrique me font du bien. On mange des belles choses bien sure mais la sérénité ou la créativité sont des ingrédients qui prend de l'avant dans ma vie. L'activité ralentie le tempo, nécessite une certaine concentration et m'apporte de la joie. Tabarouette!

Who knew an organic weekly produce basket would drag me back to the kitchen. No kicking and screaming here - just a curious and hungry belly. Yes...yes here's the recipe for those who may read this and for those wondering if I'm a bit loopy. Beet brownies
It's a new territory to discover as I ditch the guilt and diet culture bullshit slowly but surely. Making lovely meals has been so comforting and ensures quality time with my partner while we enjoy a great meal. Food has been pathologized for so many and I'm taking steps to reclaim its magic. Looking at the bountiful foods we have that are grown in the earth and not assembled in a lab. I'm growing kale seeds for the summer and love me a garden. I'm making soups, salads, brownies, apples crisps and just having some foodie fun. Don't get me wrong - this girl is still hooked on the 'nowhere near nature' sour soft jujubes from Farm Boy. I'm dialing into what my body wants, craves and needs. Using the yeses, the nos and the not nows as recommended by the authors of 'Reclaiming Body Trust'. What a ride when you start to see the narratives that have been built, woven and weaponized against us (women).

Donc je m'engage de m'amuser à popotter dans la cuisine, manger mes gâteries et les partager avec mes proches. Cependant, je vise principalement à éviter la vieille histoire que ce n'est pas santé manger certaines choses. Que tout aliment tombe d'un côté ou de l'autre de la médaille. Voyons donc! On se lance à l'aventure de se faire plus confiance et supprimer l'énorme jugement qui accompagne souvent la consommation de nourriture. Idée radicale qu'on mange quelques chose pour le simple plaisir. Pêché mortel! B'en non calisse - c'est un beigne pas un bébé qu'on dévore là là. Maudit qu'on aime obsèder pour obsèder eih?! Friandises, gâteries, desserts, collations, repas, amuse gueule etc... allez-y! Je vous donne la permission de vous y lancer et avant d'imposer des règlements ou paramètres, posez-vous la question: 'Pi, si j'attachais aucune honte, culpabilité ou moralité à cet aliment?'.
Bon appétit la gang! Bon appétit Beautiful People!



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